This site in English ->    
de voorbereiding


Voorbereidingen
Zo'n jaargeleden zijn wij begonnen met het voorbereiden van onze reis. We kwamen er gelijk al achter dat er een hoop bij komt kijken.

Routeplanning
Ook al is het nuttig om een route te bepalen, moet men er toch van uitgaan dat bijna iedere reiziger afwijkt van het vooraf bepaalde schema. Dit komt voornamelijk doordat je onderweg andere reizigers zal tegenkomen die verhalen vertellen waar zij ondertussen geweest zijn en waar jij misschien ook naartoe zal willen. Lokale veranderingen van de situatie kan ook een ommezwaai geven aan je schema. Denk hier bijvoorbeeld aan een ziekte-epidemie die uitbreekt in een bepaald land (SARS), of regimes die niet meer toestaan dat toeristen het land bezoeken (Myanmar).

Het is wel ideaal om je voor te bereiden en om anderen een idee te geven van wat je ongeveer gaat doen.

Door de reisbrochures van touroperators te lezen die gespecialeert zijn op verre reizen en reisprogramma's te kijken op tv, kregen we een duidelijk beeld van de highlights van de landen waar we heen wilden. Ook hebben we veel gepraat met personen die al in de landen waren geweest waar wij heel wilden. Door de Loneley Planets te lezen kregen we een duidelijk beeld van de cultuur en historie en klimaat van de landen.

Wanneer je de beslissing genomen hebt om voor lange tijd te willen reizen en verschillende werelddelen wil bezoeken is het onmogelijk om overal in de beste tijd (seizoen) van het jaar te zijn. Wij hebben geprobeerd rekening te houden met:
  • beste tijd (warmte, koude of regen kunnen spelbrekers zijn en zelfs dingen onmogelijk maken).
  • aanwezige verbindingen.
  • prijs van verbindingen.
  • meest economische route, met de minste vlieguren.
Werk & wonen
We hebben beiden ons wertk opgezegd. We hadden er natuurlijk voor kunnen kiezen met onbetaald verlof te gaan en na een jaar terug te keren , maar aangezien we beiden werkzaam waren op een leefgroep binnen de verstandelijk gehandicapten zorg en dit binnen een jaar tijd toch veel veranderd, hebben we ervoor gekozen dit niet te doen. Hierdoor kwam ook onze kamers te vervallen (we woonden nl allebij op de persooneelsflat van de betreffende instelling), want voor ons betekend dat we geen extra kosten hebben als we op reis gaan.

Gezondheid
Nadat we de landen hadden uitgezocht en de route hadden bepaald zijn we naar het Havenziekenhuis in Rotterdam gegaan. Daar hebben we een uitgebreide voorlichting gekregen over de verschillende ziektes en gezondheidrisico's die voorkomen in de landen waar wij heen gaan. Daarna begonnen de series prikken. En dat waren er heel wat!!!! We hebben inintingen gehad voor:
  • Hepatitis B (3 injecties, met tussenpose van 1maand tussen de eerste twee en een tussenpose van minimaal 5 maanden tussen de laatste twee; 15 jaar geldig)
  • Hepatitis A (2 injecties, maximaal een jaar an elkaar, kan ook in combinatie met HepB; 10 jaar geldig)
  • Japanse Encefalitis (3 injecties verspreid over 30 dagen, 3 jaar geldig)
  • Rabiës (3 injecties, met 1 week tussen de eerste twee en 2 weken tussen de laatste twee injecties; 3 jaar geldig)
  • Buiktyfus (1 injectie; 3 jaar geldig)
  • Gele koorts (1 injectie; 10 jaar geldig)
  • DTP ( 1 injectie; 3 jaar geldig)
  • TBC (mantoux en BCG injectie; 2 jaar geldig)
Voor de gebieden waar er Malaria heerst hebben we Lariam gekregen. Een erg zwaar, maar tevens ook wel een paardenmiddel. Wanneer je nog nooit Lariam hebt gebruikt, maar je gaat wel naar gebieden waarvoor het voorgeschreven wordt, probeer het middel dan eerst thuis uit. Je kan er namelijk erg rare bijwerkingen van krijgen. Gelukkig hadden wij daar geen last van. Bij lariam moet je 3 weken van tevoren beginnen met slikken. De eerte dag in het malariagebied zou je officieel gezien de 4e pil in moeten nemen. Wanneer je uit het malaria gebied bent moet je lariam nog 4 weken doorslikken. Ook nemen we muggenspul met deet mee. Dit werkt ook goed tegen de dengue muggen.

Het is erg aan te raden om een EHBO-cursus te doen. Dit kan je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld een heel uitgebreide cursus via het rode kruis. Maar als je geen zin hebt om er 12 avonden heen te gaan is het ook een mogelijkheid het via Ascent te doen. Je kunt dan kiezen hoe lang je over de cursus wilt doen. Twee dagen is het meest aan te raden.

Wij hebben zelf de cursus via Acsent gedaan en het is ons erg goed bevallen. Verder nemen wij ook een firts aid boekje mee, erg handig!!!!!!!

Vlak voordat we weg gaan laten we ons nog even grondig controleren door de arts en tandarts, zodat we weten dat we helemaal gezond op reis gaan. Dus als we bij terugkomst eruit zien als Quasimodo weten we zeker dat we ergens onder weg gekke ziektes hebben opgelopen en niet bij vertrek uit Nederland deze al hadden.

Ook nemen we een Care+ professional kit mee. Hierin zit net wat meer dan in de gewone Care + kit, wat wel handig is als je lang op reis gaat. Daarnaast nemen we ongeveer nog een toilettas mee aan exta medicatie, zoals een breedspectrum antibiotica en goede diaremmers e.d.

Reisverzekering
De doorslaggevende criteria verschillen van persoon tot persoon en van de aard van de reis. Indien je avontuurlijk op vakantie gaat zal je de criteria anders selecteren dan wanneer je minder risico's neemt.

Voor ons waren volgende criteria belangrijk:
  • Hoge dekking voor medische kosten. Onze voorkeur gaat uit naar een medische kostenverzekering van 10 miljoen. We hebben een hoog bedrag vooropgesteld omdat de kosten voor medische zorg bij een zwaar ongeval (vb. auto) snel kunnen oplopen.
  • Aantal uitsluitingen in de polis: diepzeeduiken, bergbeklimmen en autorijden mogen zeker niet uitgesloten worden.
  • Mogelijkheid tot aanvullende verzekeringen, zoals een bagageverzekering.
  • Goede repatriëringverzekering; ook terugbetaling van een ambulancevliegtuig, vermits we met de auto in Australië gaan rondrijden.
  • Al dan niet aanwezigheid van een WA t.o.v. derden.
  • En natuurlijk de prijs / kwaliteitsverhouding.
Een vergelijking
Eenmaal je buiten Europa gaat is het geen gemakkelijke opdracht om een goede verzekering te vinden voor langere periode. De meeste reisverzekeringen gelden slechts voor een periode van 90 dagen met eventueel eenmalige verlenging. Wil je langer dan 180 dagen weg, dan heb je een probleem.

We vonden we 2 interessante verzekeringen:
  • Elvia globetrotter Ook een verzekering voor vergelijkbare activiteiten. Geen ziektekostenverzekering nodig. Minimale duur 3 maanden, maximale duur 24 maanden. Je betaalt per maand. Standaard inclusief rechtsbijstandverzekering. Mogelijkheid tot afsluiten van ziektekostenverzekering voor in Nederland (tussentijds bezoek en na thuiskomst).
  • JOHO special ISIS Voor max. 4 jaar af te sluiten. De verzekering voor een langer verblijf in het buitenland i.v.m. een wereldreis, studie, stage, taalreis of (vrijwilligers-)werk. Complete verzekering die voor 4 jaar is af te sluiten (in eerste instantie voor 1 jaar, daarna per keer met maximaal 1 jaar te verlengen, ook vanuit het buitenland). Geen doorlopende ziektekostenverzekering in Nederland nodig. Bij een looptijd van > 3 maanden kan je een AZV afsluiten voor je periode na thuiskomst en vor vertrek en voor nabehandelingskosten a.g.v. ongeval en ziekte, zie uitgebreide uitleg. Meerdere tussentijdse bezoeken (van max. 31 dagen) aan Nederland mogelijk!
Wij zijn uiteindeijlk voor de special ISIS gegaan, aangezien die voor onze reis net wat beter was dan die van Elvia.

Ticket
Het uitzoeken van een geschikte ticket was toch wel hetgeen waar het meeste tijd in is gaan zitten. Voor we een vliegticket wilden boeken was het belangrijk zicht te hebben op de geplande route. Uit ervaringen van andere reizigers zijn de volgende tips naar voren gekomen:
  • Reis niet té snel! Probeer niet de hele wereld te zien in 6 maanden, want dan ben je thuis voor je het weet en heb je eigenlijk niets anders gedaan dan je gehaast om op tijd de bus, de trein, de ferry of het vliegtuig te halen. Bovendien ben je veel gevoeliger voor ziekten, wanneer je constant vermoeid verder reist. Neem tijdens een langere reis regelmatig eens een aantal keren "verlof" (zon, zee, duiken, e.d.)
  • Zorg voor voldoende variatie in de reis : tracht voor afwisseling te zorgen door armere en rijkere landen, culturen, natuur, talen, vervoersmiddelen e.d. met elkaar te combineren.
  • Boek niet te veel op voorhand (hotels, vliegtuigtickets, trekkings, taalcursussen,…). Des te meer je op voorhand alles regelt, des te minder speling je krijgt op de reisroute en op de snelheid waarop je reist. Bovendien is het dikwijls goedkoper als je alles ter plaatse regelt.
Er zijn verschillende soorten tickets mogelijk:

Round the world ticket Een mogelijke optie voor een wereldreis van maximum ½ tot 1 jaar (afhankelijk van de voorwaarden) is een round-the-world-ticket. Met dit ticket kan je letterlijk rond de wereld vliegen (let op de maximum af te leggen vliegmijlen), met een vooraf vastgelegd aantal stop-overs. Aan een round-the-world ticket zijn meestal een aantal voorwaarden verbonden, die verschillen van type ticket en reisorganisatie:
  • Reizen in eenzelfde richting (west-, of oostwaarts, geen backtracking mogelijk!)
  • Beperkt aantal stop-overs (meestal tussen 6 en 15 stop-overs)
  • Maximum aantal vliegmijlen (tussen 26.000 en 39.000 mijlen, afhankelijk van maatschappij)
  • Een round-the-world ticket is meestal een samenwerkingsverband tussen een aantal luchtvaartmaatschappijen. Hierdoor is de keuze luchtvaartmaatschappij beperkt tot diegenen die het samenwerkingsverband hebben afgesloten. (India zit vaak niet in de vluchtschema's)
  • Indien je boekt bij een reisorganisatie in de UK moet je steeds vertrekken en toekomen in de UK (vb. Londen, Manchester). Om dit probleem op te lossen kan je een extra stop voorzien op het einde van de reis vb. Sydney - Amsterdam, Amsterdam - London. Zodoende moet je het vervoer tussen Amsterdam en London zelf niet meer organiseren (en betalen).
Stopover ticket
Een round-the-world ticket is niet voor elke reiziger de beste optie. Een stop-over ticket is een ticket dat je toelaat onderweg naar je eindbestemming een tussenstop te maken. De prijs is in vele gevallen iets hoger dan wanneer je de goedkoopste, directe vlucht naar je eindbestemming zou nemen. Als je ver en lang op reis gaat, kan het leuk zijn om onderweg een tussenstop te maken. Veel maatschappijen laten stops 'en route' toe, de prijzen liggen dan wel iets hoger dan het goedkoopste, directe ticket naar je eindbestemming. Anderzijds is de prijs doorgaans een stuk lager dan wanneer je dezelfde reis in losse tickets zou aankopen. De meeste maatschappijen kunnen hun verste bestemmingen niet zonder tussenstop bereiken en maken dus in elk geval een tussenlanding, vaak in de gateway, de thuisbasis van de maatschappij. Je kan dan je reis op dat punt voor een bepaalde periode onderbreken, hetzij op de heenreis of terugreis hetzij op beide richtingen.

Aankopen tickets ter plaatsen
Dit is alleen in Azië aantrekkelijk. Wanner je dus van plan bent om alleen in Azië rond te gaan trekken is deze manier wel erg geschikt. Het zal je veel geld besparen.

Voor ons was het toch voordeliger om met een RTW-ticket te kopen. Wij vliegen inderdaad een kant op en hebben een maximum van 34.000vliegmijlen. Met de route die we op dit moment hebben zouden we op 33.400 vliegmijlen zitten. De tickets zijn wel op datum geprint maar deze datum kan gemakkelijk veranderd worden.

Wanneer je er niet helemaal uit komt wat betreft het uitzoeken van de juiste vliegticket, zijn dit misschien nog wel wat handige sites:

www.bootsnall.com
www.tnfsh.nl
www.backpacking.com
www.airtreks.com
www.roundtheworldflights.com


Financiën
Een voordeel heeft het orgniseren van zo'n wereldreis wel. Al je documenten en papieren heb je gelijk goed op orden. Dus als je een sloddervos bent…nu niet meer!

Hetzelfde geld ook voor de financiën. We hebben in dit jaar zoveel mogelijk geprobeert al het geld wat we konden missen apart te zetten, zodat we flink konden sparen. Nu was het natuurlijk niet zo dat we alleen maar op water en brood leefden, welnee. Maar het was wel wat krapjes en bepaalde leuke dingen konden we minder snel doen.

Bepalen reisbudget


In dat jaar hebben we nog niet alles bij elkaar gespaart, hoe hard we ook probeerden. Gelukkig hebben wij hele lieve familieleden van wie we wat geld mogen lenen. Dit was voor ons de enige manier, aangezien wij onze baan hebben opgezegd en daarom niets van de bank kunnen lenen.

We hebben per land gekeken naar hoe duur het gewone leven daar is. Daarnaast zijn we ervan uit gegaan dat we niet als 'god in frankrijk' zullen gaan leven. Af en toe zullen we het er wel even van nemen maar natuurlijk niet altijd. Het eerste deel van de reis is relatief goedkoop, aangezien we dan in aziatische landen rond reizen. Australië en Nieuw Zeeland zullen er echter wel in hakken. Daar willen we ook zo veel mogelijk in Dorms slapen en eventueel gaan kamperen om de kosten wat te drukken. Over het algemeen genomen zullen we per dag zo'n €45 uitgeven. Dit is inclusief alle dingen die we willen gaan doen.

Kosten/budget: pp en uitgaande van twee personen zonder bijv. Australië, Nieuw-Zeeland, Canada, Japan en de VS (zelf apart berekenen gezien de hoge kosten)

minder dan 10 euro per dag: bijna altijd in dorms (slaapzalen) slapen, of kamers delen in de goedkoopste hostels, vooral in Azië en niet of nauwelijks in Afrika of Latijns-Amerika rondtoeren en als je het toch doet dan je tent meenemen, altijd het goedkoopste vervoer regelen en veel tijd overal voor uit trekken, veel kaakjes eten, water drinken en kilo's kwijtraken, continu afdingen en op je tellen passen, niet teveel 'leuke dingen' doen ( trekkings, duiken, raften, jungle tours etc.) maar veel ' nachts reizen en uitrusten op goedkope strandplekken e.d. 10-25 euro per dag: veel kamperen in Afrika en Latijns-Amerika of redelijk goedkoop slapen, zo nu en dan een uitspatting, verder redelijk goedkoop reizen, op je budget passen maar een kamer met eigen toilet moet met name in azië meestal lukken. 25-50 euro per dag: eigen bamboehut/kamer met toilet, geregeld lekker eten met een biertje, geregeld de snelle airco bus/trein ipv jaar altijd weer die boemel die om 4 uur ' s nachts is vertrokken en je halverwege langs de kant ziet staan, niet moeilijk doen over een paar roepies meer voor die arme riksjasloeber, geregeld een jungletocht maken, duiken, motor huren e.d. leuke souveniertjes opsturen naar huis.

Extra kosten:
verzekering: 50-600 euro
tickets/visa: 1000-1750 euro
vaccinatiesbenodigdheden: 250-500 euro

Uitgeven reisbudget
Omdat het bedrag te groot is om in travellercheques mee te nemen, moeten we zorgen dat we onderweg geld kunnen opnemen.
  1. We nemen een flink bedrag mee in travellercheques en wat contante dollars.
  2. Overal waar we de mogelijkheid hebben om geld "uit de muur" te halen, nemen we op die manier geld op.
  3. Daarnaast hebben we een creditkaart van Visa, omdat deze het beste geaccepteerd wordt. Dat is zowel onze ervaring op reis, als wat de reisboeken zeggen.
  4. Naast de Visa, hebben we een extra creditkaart van MasterCard aangevraagd, omdat zij overal ter wereld kantoren hebben.
Cash:
We nemen elk een contant bedrag mee van ongeveer 500 US$ in kleine coupures van 1,5 en 10 US$. Elke persoon gebrand is op stelen, weet dat je als toerist cash geld bij hebt. Daarom spreiden we ons geld op verschillende plaatsen. Onthoud echter wel waar je het gestoken hebt! Kom je later toch nog ergens een verborgen schat tegen kan dat natuurlijk ook als leuk ervaren worden. Een geldriem met aan de binnenzijde een rits is ook een oplossing. We nemen ook een klein zakrekenmachientje mee om het omrekenen wat makkelijker te maken.

Zowel Visa als MasterCard heeft op internet een zoekmachine naar ATM's in heel de wereld. Zo weet je dus altijd wat de pinmogelijkheden zijn. Travellercheques: Deze cheques hebben het grote voordeel dat ze verzekerd zijn. Bij verlies of diefstal kun je nieuwe cheques krijgen, en wordt het eventueel verloren bedrag terugbetaald. Een nadeel bij travellercheques is dat er kosten aan verbonden zijn.
  • aankoopkosten €2.5 (laat je kopie van de aankoopnota thuis!)
  • 1,5% tot 2% van het totale bedrag als verzekeringspremie
  • transactiekosten: wanneer je een travellercheque inwisselt, betaal je meestal nog een percentage op het bedrag dat je wil wisselen. Dit is geen vast bedrag en kan van de ene naar de andere bank variëren (0,5% tot 5%).
Het is praktisch om travellercheques van 100 US$ mee te nemen. Zo nemen ze niet teveel plaats in en wissel je meteen een aanvaardbare som. Inwisselen van grotere bedragen levert meestal ook een betere koers op. Toch is het handig om enkele kleinere travellercheques bij te hebben. Noteer steeds welke cheques je reeds hebt uitgegeven (nodig bij eventueel verlies of diefstal van de overblijvende cheques!).

Waardendocmenten:
We hebben heel wat papieren en documenten op orde moeten brengen. Zo hebben we van alle waardedocumenten 3 kopiën gemaakt, 2 voor onze ouders en 1 voor ons zelf. Ook is alles gescant en staat veilig opgeborgen op onze mail, zodat we als we ze kwijt raken of ineens nodig hebben we het per direct van de computer kunnen halen. De documenten die we mee nemen zijn:
  • Paspoort; minimaal 6 maanden geldig na terugkomst in Nederland (voor sommige landen is dit noodzakelijk). Bekijk ook of er voldoende lege pagina's over zijn, i.v.m. visa's.
  • Internationaal vaccinatieboekje; Sommige landen eisen bewijs van vaccinatie voordat je het land binnen gaat. Controleer bij de GGD of het Havenziekenhuis of je een cholerastempel ndig hebt in de landen waar je heen gaat.
  • Internationale rijbewijzen; er zijn 2 verschillende internationale rijbewijzen. Vraag van tevoren goed na welke je nodig hebt in de landen waar je heen gaat. Het kan zijn dat je ze beiden nodig hebt.
  • Rijbewijs; deze moet je altijd bij je hebben als je internationale rijbewijzen bij je hebt. Het één is niet geldig zonder het ander.
  • Visum: voor een aantal landen heb je een visum nodig. Zorg ervoor dat je deze op tijd hebt. Voor Rusland, Mongolië en China hebben we 'm al, De rest regelen we ter plaatsen.
  • Pasfoto's; dit heb je vaak nodig voor de visums of andere documenten die je in moet vullen bij de grens. We nemen dus ook een hele lading mee.
  • Aankoopfacturen; aankoopfacturen van waardevolle spullen, zoals digitale camera's zijn erg handig bij de douane. Zo hebben we bewijs dat we het toch echt zelf gekocht hebben.
  • Nota van travellercheques; de aankoopnota die we bij de aankoop krijgen, moeten we meenemen, zodat we, bij diefstal of verlies, kunnen aantonen dat wij ze gekocht zijn (i.v.m. verzekering).
  • Verzekeringspapier; in het engens met ons polisboekje. Ook noteren we op verschillende plaatsen de allarmnummers.
  • ISIC kaart; hiermee krijgen we veel korting op hostels,musea en andere bezienswaardigheden.
Paklijst
Aangezien we ongeveer overal heen gaan en dus ook met veel verschillende weersomstandigheden te maken krijgen, was het voor ons niet haalbaar heel weinig mee te nemen.

Basis
  • rugzak (65 liter)
  • kleine rugzak als dagtasje
  • rugzakhoes: geschikt als vliegtuigzak en als regenhoes
  • katoenen moneybelt met plastic zakjes voor onder kleding
  • slaapzak
  • lakenzak
  • geïmpregneerde klamboe
Kleding/schoenen
  • bergschoenen (categorie B is voldoende) of legerkisten met een goed voetbed
  • 2 lange broeken (kies voor afritsbaar, dan heb je 2 in 1)
  • 3 korte broeken (incl. de 2 afritsbare)
  • 3 T-shirts (niet te strak, niet te dik, kleuren die niet snel vies lijken, eventueel achter te laten)
  • 1 shirt met lange mouwen (voor 's avonds tegen de muggen)
  • sokken en ondergoed 5 à 7 dagen (evt. 1 of 2 paar trekkingsokken)
  • thermisch ondergoed (1 T-shirt en 1 lange broek)
  • evt. 1 jurk (voor plekken waar men dat verwacht)
  • 3 bh's (eventueel 1 speciale sportbeha die snel droogt)
  • regenjas
  • 1 fleece
  • 1 dun winddicht en waterdicht jack
  • 2 handdoeken (ruby tec erg snel droog)
  • sarong (te gebruiken als rok, badlaken, picknickdoek etc)
  • zwemkleding
Door veel dunne kleding mee te nemen (geschikt voor warme gebieden) die je combineert in laagjes of met dunne thermische kleding heb je ook met weinig extra ruimte geschikte kleding gecreëerd voor koude gebieden. Een spijkerbroek bijvoorbeeld is absoluut ongeschikt.

Papieren
  • reispaspoort (met genoeg stempelruimte voor visa en douanestempels bv. zakenpaspoort)
  • inentingenboekje
  • contante dollars, travellercheques, twee verschillende creditcards
  • veel pasfoto's (voor aanvragen visa)
  • kopieën van tickets, paspoort en alarmnummers
  • internationaal rijbewijzen
  • eventueel bewijs van de bank dat je over voldoende geld beschikt (US$ 5000) heel incidenteel vragen sommige landen een verklaring van goed gedrag en zeden.
  • reisgidsen
  • taalgids (Spaans)
  • dagboek
  • schrijfwaren
  • adreslijsten
  • een studentenkaart (eventueel laten maken in Bangkok)
  • eventueel een jeugdherbergkaart
Gezondheid
  • muggenmelk met deet (Jaico of Tropenzorg)
  • betenzalf (Azaron)
  • verbandkit met in elk geval thermometer, pincet, schaartje
  • tekentang
  • reddingsdeken (goud of zilver)
  • betadinezalf (flesjes gaan namelijk snel lekken)
  • blarenmateriaal
  • gewone en zwaardere pijnstillers (bv. Ibuprofen 600)
  • ontsmettende doekjes
  • ors
  • norit of entosorbine en loperamide (bv. Immodium)
  • Flagyl (tegen zware diaree)
  • breedspectrum-antibiotica
  • reisziektepillen
  • vitaminecomplex
  • waterzuiveringsmiddel of waterfilterpennen
  • tampons
  • (desinfecterende) talkpoeder
  • zonnebrand, met hoge factor (10, 20 en 30)
  • lippenbalsem
  • evt. (desinfecterende) wetties en handenwassen zonder water (Herome)
behalve scheercrème en tampons zijn de meeste toiletartikelen overal te koop

Kleine noodzakelijkheden en handigheidjes
  • zaklamp
  • zakmes
  • zonnebril
  • (plastic) eetstokjes
  • (plastic) mok met deksel
  • rekenmachientje (koersomrekening)
  • dextro-energy
  • lang houdbare/voedzame koekjes/biscuitjes
  • oordopjes
  • geldriem
  • batterijlader
  • fotolensschoonmaakspul (lenspen of doekjes)
  • miniverrekijker
  • reserve fotobatterij
  • reserve fotorolletjes
  • vuilniszak en (hersluitbare) plastic zakjes
  • dunne staalkabel
  • hangslotjes (voor op rugzak en evt. met staalkabel)
  • touw/draad
  • naaisetje
  • radio wereldontvanger
  • haak met schroefdraad (voor waslijnen en klamboe op te hangen)
  • aansteker/lucifers
  • sandalen
  • tieraps
  • 'point it' boekje: een handig boekje met alleen foto's. Door plaatjes aan te wijzen kan je duidelijk maken wat je wil eten.
Optioneel
  • waterfles met isolerende hoes (langer koud/warm water en aan riem te hangen)
  • reservemateriaal en reparatieartikelen (touw, tape, reserve gespen, veters, etc)
  • wereldstekker
  • mobiele telefoon
In veel landen zijn kinderen dol op balpennen. Ook gehoord: ballonnen. Onder volwassen is belangstelling voor ansichtkaarten van ons eigen land, foto's familie.

Overige sites
Sites waar wij veel aan hebben gehad:
www.joho.nl
www.traveljunkies.nl
www.wereldreis.net
www.reisomdewereld.nl
www.wereldverkenners.nl
www.tnfsh.nl
www.wereldreizigers.nu


Terug naar vorige pagina ->